Ziekte van Calvé-Legg-Perthes – Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers – Boxmeer
Header afbeelding
Welkom bij Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers

Wij maken ons sterk voor uw individuele en persoonlijke behandeling

Dit lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het nog steeds niet. Steeds meer therapeuten behandelen hun patiënten in oefencentra waar men in grotere groepen gezet wordt om gezamenlijk te oefenen. Het risico dat specifieke persoonlijke aandachtspunten, klachten en/of wensen er dan bij in kunnen schieten is dan niet ondenkbaar. Bij Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers krijgt iedereen de behandeling en aandacht waar men recht op heeft. Samen met ons team van ervaren therapeuten nemen wij de tijd om in alle rust te luisteren naar de reden van uw komst en uw wensen tot verbetering. Wij kijken samen met u naar uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Met diverse therapie mogelijkheden, adviezen en oefeningen zorgen wij ervoor dat u weer beter kunt functioneren en bewegen. Zo haalt u uit het leven wat erin zit.

Terug naar overzicht

Ziekte van Calvé-Legg-Perthes

Avasculaire necrose van de femurkop

De ziekte van Calvé-Legg-Perthes is een heupaandoening die voorkomt bij kinderen van 3 tot 11 jaar. De ziekte kenmerkt zich door pijn in de lies, knie of heup en een verstoord looppatroon (mank lopen). Het komt vier maal vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

De aandoening is vernoemd naar de drie doktoren die in 1910 bijna gelijktijdig de ziekte ontdekten. Het klinisch beeld lijkt sterk op dat van de minder ernstige coxitis fugax.

Beschrijving van de aandoening

De kop van de heup sterft af doordat de bloedcirculatie naar het bovenste deel van het dijbeen tijdelijk onderbroken wordt. Het gewrichtskraakbeen dat de kop bedekt blijft echter vitaal, omdat dit niet vanuit het bot zelf gevoed wordt, maar vanuit de synoviale vloeistof (gewrichtsvocht).

Anders dan bij volwassenen wordt het dode bot dankzij een natuurlijk reparatieproces vervangen voor een nieuw bot. Dit hele proces kan 1-5 jaar duren. In de afbeeldingen hiernaast ziet u de ontwikkeling van de heup van een kind met de ziekte van van Calvé-Legg-Perthes.

Oorzaak en ontstaanswijze

De oorzaak van de circulatiestoornis is onbekend.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn in de heupregio of knie.
 • Mank lopen (dit is op deze leeftijd nooit een verschijnsel van een verstoorde ouder-kindrelatie).
 • Soms wil het kind niet staan of lopen.
 • Er is een bewegingsbeperking bij het zijwaarts heffen van het bovenbeen en de rotaties.
 • Soms lijkt het aangedane been korter dan het andere.
 • Diagnose

  De diagnose kan gesteld worden aan de hand van echografie, röntgenfoto’s, een MRI of botscan.

  Behandeling

  De behandeling bestaat uit het opheffen van de pijn en het vergroten van de beweeglijkheid van het heupgewricht. De lichamelijke activiteiten van het kind dienen tijdelijk beperkt te worden. Hierdoor kan het bot herstellen. In overleg met de specialist kan gebruik gemaakt worden van kinderfysiotherapie of een van de volgende behandelmethoden:

 • Tractiebehandeling. Door middel van gewichten worden de spieren en het gewricht uitgerekt.
 • Spreidbeugel. Door de heup in een bepaalde houding te leggen groeit de heupkop beter.
 • Operatie. Het bot kan zo juist gepositioneerd worden.
 • Pandak plastiek. Een te korte of te ondiepe heupkom wordt groter gemaakt door een dakje (de pandak) boven de heupkop te plaatsen.
 • Hulpmiddel. Met een rolstoel of krukken wordt de heup minder belast.
 • Lopen met beugel. Met als doel de heup in een goede houding te plaatsen.