Triggerfinger – Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers – Boxmeer
Header afbeelding
Welkom bij Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers

Wij maken ons sterk voor uw individuele en persoonlijke behandeling

Dit lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het nog steeds niet. Steeds meer therapeuten behandelen hun patiƫnten in oefencentra waar men in grotere groepen gezet wordt om gezamenlijk te oefenen. Het risico dat specifieke persoonlijke aandachtspunten, klachten en/of wensen er dan bij in kunnen schieten is dan niet ondenkbaar. Bij Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers krijgt iedereen de behandeling en aandacht waar men recht op heeft. Samen met ons team van ervaren therapeuten nemen wij de tijd om in alle rust te luisteren naar de reden van uw komst en uw wensen tot verbetering. Wij kijken samen met u naar uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Met diverse therapie mogelijkheden, adviezen en oefeningen zorgen wij ervoor dat u weer beter kunt functioneren en bewegen. Zo haalt u uit het leven wat erin zit.

Terug naar overzicht

Triggerfinger

Springvinger / tenosynovitis stenosans

Foto Springvinger / tenosynovitis stenosans

Wanneer de vinger met moeite gestrekt kan worden en vervolgens met een schokje recht schiet, spreken we van een triggerfinger. Het wordt veroorzaakt door een plaatselijk verdikte pees die door een nauw tunneltje in de hand glijdt.

Als de duim is aangedaan noemen we dit een triggerthumb of een springduim.

Beschrijving van de aandoening

De pezen die de vingers buigen liggen aan de voorzijde van de hand. Ze lopen door kleine tunneltjes die we ‘pulleys’ noemen. De pulleys zorgen ervoor dat de pees op zijn plaats blijft en dat krachten als bij een katrol doorgegeven worden.

Als er een plaatselijke verdikking (knobbel) in de buigpees ontstaat, kan het voorkomen dat de knobbel niet meer door het tunneltje past. Dit veroorzaakt met name bij het strekken van de vinger een hapering van de vinger. De buigpees wordt dan namelijk als een touwtje richting de vingertoppen getrokken, waardoor de knobbel door het tunneltje heen moet. Deze wordt in eerste instantie even tegengehouden en schiet dan in één keer toch door het tunneltje.

Het probleem ligt bijna altijd bij het tunneltje dat zich net onder het begin van de vinger bevindt. De patiënt kan echter het gevoel hebben dat de oorzaak van de klachten hoger ligt, omdat de pees de hoger gelegen vingergewrichten beweegt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een triggerfinger of springvinger wordt vaker gezien bij vrouwen. Het komt meer voor in de leeftijdscategorie 40 tot 70 jaar en bij kinderen onder de 6 jaar.

Meestal beginnen de klachten met een vervelend of pijnlijk gevoel net onder het begin van de vinger. Vervolgens wordt het normale en soepele glijden van de buigpees belemmerd wanneer men de vinger strekt of buigt. De verdikte pees die door de pulley getrokken wordt veroorzaakt pijn en geeft het typische triggerfinger effect.

Doordat de pees telkens ingeklemd komt te zitten in de pulley, raakt het gebied meer ontstoken. Dit veroorzaakt weer extra zwelling waardoor de pees nog moeilijker door de pulley kan bewegen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Klachten en verschijnselen

  • Pijn aan de voorzijde van de hand, net onder het begin van de vinger.
  • De vinger hapert bij het strekken, en schiet dan in een keer door.
  • In sommige gevallen blijft de vinger in de gebogen stand staan en lukt het niet meer deze te strekken.
  • Het onderste deel van de vinger kan gezwollen aanvoelen.
  • Behandeling

    Wanneer de klachten zeer recent zijn ontstaan zal er eerst een afwachtend beleid gehandhaafd worden. Als er geen verbetering optreedt kan het toedienen van een corticosteroïden injectie (ontstekingsremmers) overwogen worden. Dit geeft in de meeste gevallen verbetering. Als ook dit geen oplossing biedt, dan kan de pulley operatief gekliefd worden zodat de pees er weer soepel langs kan bewegen.