Scaphoid fractuur – Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers – Boxmeer
Header afbeelding
Welkom bij Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers

Wij maken ons sterk voor uw individuele en persoonlijke behandeling

Dit lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het nog steeds niet. Steeds meer therapeuten behandelen hun patiƫnten in oefencentra waar men in grotere groepen gezet wordt om gezamenlijk te oefenen. Het risico dat specifieke persoonlijke aandachtspunten, klachten en/of wensen er dan bij in kunnen schieten is dan niet ondenkbaar. Bij Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers krijgt iedereen de behandeling en aandacht waar men recht op heeft. Samen met ons team van ervaren therapeuten nemen wij de tijd om in alle rust te luisteren naar de reden van uw komst en uw wensen tot verbetering. Wij kijken samen met u naar uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Met diverse therapie mogelijkheden, adviezen en oefeningen zorgen wij ervoor dat u weer beter kunt functioneren en bewegen. Zo haalt u uit het leven wat erin zit.

Terug naar overzicht

Scaphoid fractuur

Naviculare fractuur / breuk van het scheepsbotje

Foto Naviculare fractuur / breuk van het scheepsbotje

De scaphoid fractuur is de meest voorkomende fractuur van het polsgewricht. Het betreft een breuk (fractuur) van het handwortelbeentje dat zich aan de duimzijde van de pols bevindt.

Het scaphoid wordt ook wel het ‘scheepsbotje’ genoemd.

Beschrijving van de aandoening

De hand en de onderarm worden in de pols verbonden door een aantal handwortelbeentjes. Dit zijn kleine botjes die ervoor zorgen dat de pols soepel kan bewegen. Een belangrijk handwortelbeentje dat zich aan de duimzijde bevindt is het ‘os scaphoid’ (ook wel ‘os scaphoideum’ of ‘os naviculare’ genoemd).

Het scaphoid is redelijk gemakkelijk te lokaliseren bij de eigen hand. Wanneer de duim naar buiten toe bewogen wordt, ontstaat er een soort driehoek-vormig kuiltje tussen twee pezen aan de duimzijde van de hand. Dit noemt men de ‘anatomische snuifdoos’. Direct hieronder ligt het scaphoid. Wanneer de pols of hand gezwollen is kan de anatomische snuifdoos hierdoor minder duidelijk zichtbaar zijn.

Bij een scaphoid fractuur is het botje gebroken. Genezing van de breuk verloopt meestal traag en kan verschillend bijkomend letsel tot gevolg hebben. Zo is er een verhoogt risico op avasculaire botnecrose. Hierbij sterft het botje af als gevolg van een verminderde doorbloeding.

Oorzaak en ontstaanswijze

De breuk ontstaat meestal bij een val op de uitgestrekte hand met een overstrekte pols. Het wordt veel gezien bij mensen die skaten, skeeleren, skateboarden, snowboarden of een contactsport beoefenen.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn in de ‘anatomische snuifdoos’ aan de duimzijde van de hand/pols.
 • Zwelling.
 • Bewegingen van de duim zijn pijnlijk.
 • Druk vanuit de duim richting de pols kan de klachten provoceren (asdrukpijn).
 • De bewegingen van de pols zijn beperkt.
 • Diagnose

  De fractuur is niet altijd duidelijk te zien op röntgenfoto’s. Hierdoor wordt de breuk vaak over het hoofd gezien. Het is echter wel belangrijk dat de breuk snel herkend wordt om bijkomend letsel op de lange termijn te voorkomen.

  Behandeling

  Bij een sterke verdenking van een fractuur of een bevestiging hiervan middels een röntgenfoto, wordt er gekozen voor onderarmgips. Soms kan een operatieve ingreep nodig zijn om het gebroken scaphoid vast te zetten of te repositioneren.