Proximaal biceps letsel – Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers – Boxmeer
Header afbeelding
Welkom bij Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers

Wie zijn wij?

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan voor kwalitatieve en persoonlijke fysiotherapie en daarbij werken wij met effectieve behandelmethodes. Onze enthousiaste therapeuten staan graag voor u klaar.

Terug naar overzicht

Proximaal biceps letsel

Biceps tendinitis / biceps tendinose / biceps subluxatie / biceps ruptuur

Foto Biceps tendinitis / biceps tendinose / biceps subluxatie / biceps ruptuur

De biceps is de grote spier in de bovenarm die als hoofdfunctie heeft de elleboog te buigen. Hij loopt vanuit de onderarm over voorkant van de bovenarm tot in de schouder. Bicepsklachten voelt men vaak aan de voorkant van de schouder en de bovenarm.

Wanneer de aandoening meer naar beneden gelegen is richting de elleboog, dan spreken we over een distaal biceps letsel.

Beschrijving van de aandoening

Bij een bicepstendinitis is de pees van de biceps ontstoken. Een tendinose betekent dat de pees mindere kwaliteit krijgt (degeneratie). Dit ontstaat door ouderdom of inactiviteit.

De lange kop van de bicepspees loopt aan de voorkant van de schouder door een soort van gleuf in het bot van de bovenarm. We noemen deze gleuf de ‘sulcus intertubercularis’. Om de pees goed in de gleuf te houden zit er weefsel overheen gespannen dat samen met de sulcus intertubercularis een tunneltje vormt. Wanneer dit zogenoemde ‘ligament transversum humeri’ scheurt, kan de biceps uit de gleuf treden en klachten veroorzaken. We spreken dan van een (sub)luxatie van de bicepspees.

Bij een ruptuur scheurt in de meeste gevallen de lange kop van de bicepspees. De kans op een ruptuur neemt toe naarmate er meer degeneratie van de pees optreedt.

Klachten en verschijnselen

Pijn aan de voorkant van de schouder die erger wordt bij bewegingen boven schouderhoogte of het optillen van zware voorwerpen. De klachten zijn soms te provoceren door aan de voorkant van de schouder op de bicepspees te drukken ter hoogte van de sulcus intertubercularis (zie afbeelding).

Een subluxatie geeft mogelijk bovengenoemde klachten met als bijkomstigheid dat de patiënt met enige regelmaat iets voelt verspringen aan de voorkant van de schouder. De pees van de lange kop van de biceps treedt dan tijdens een beweging buiten de sulcus intertubercularis. Dit geeft een knappend geluid of gevoel.

Bij een ruptuur scheurt de lange kop van de bicepspees. De patiënt voelt duidelijk iets knappen in de schouder op een moment dat er kracht op de pees komt te staan. Dit kan gebeuren bij het sporten of tijdens het optillen van een zwaar voorwerp. Er ontstaat een opvallende bobbel aan de voor-buitenzijde van de bovenarm. Dit is de lange kop van de spierbuik van de biceps die gedeeltelijk los komt te liggen te liggen.