Hand artrose – Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers – Boxmeer
Header afbeelding
Welkom bij Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers

Wij maken ons sterk voor uw individuele en persoonlijke behandeling

Dit lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het nog steeds niet. Steeds meer therapeuten behandelen hun patiƫnten in oefencentra waar men in grotere groepen gezet wordt om gezamenlijk te oefenen. Het risico dat specifieke persoonlijke aandachtspunten, klachten en/of wensen er dan bij in kunnen schieten is dan niet ondenkbaar. Bij Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers krijgt iedereen de behandeling en aandacht waar men recht op heeft. Samen met ons team van ervaren therapeuten nemen wij de tijd om in alle rust te luisteren naar de reden van uw komst en uw wensen tot verbetering. Wij kijken samen met u naar uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Met diverse therapie mogelijkheden, adviezen en oefeningen zorgen wij ervoor dat u weer beter kunt functioneren en bewegen. Zo haalt u uit het leven wat erin zit.

Terug naar overzicht

Hand artrose

Slijtage van de hand- en vinger gewrichten

Foto Slijtage van de hand- en vinger gewrichtenFoto Slijtage van de hand- en vinger gewrichtenFoto Slijtage van de hand- en vinger gewrichten

Artrose wordt gekenmerkt door pijn en stijfheid in gewrichten door slijtage van het kraakbeen. Hand artrose zien we met name in de vingers en aan de duimzijde van de hand of pols. De klachten ontstaan bij het ouder worden.

Slijtage van gewrichten (artrose) is een natuurlijk proces waar vroeg of laat iedereen mee te maken krijgt. De meeste mensen ouder dan 55 jaar hebben artrose van de hand of pols. Slechts 20% van hen ondervindt er ook daadwerkelijke klachten van.

Beschrijving van de aandoening

De meeste gewrichten bestaan uit twee gladde, met kraakbeen bedekte botuiteinden. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de afzonderlijke botdelen soepel langs elkaar glijden. Artrose ontstaat als de gladde oppervlakken onregelmatig worden. Er treedt slijtage op. Artrose in de handen en vingers veroorzaakt pijnlijke en stijve gewrichten.

Ondanks dat de klachten die ontstaan als gevolg van artrose teruggedrongen kunnen worden, zal herstel van het kraakbeen niet optreden. Wanneer kraakbeen eenmaal beschadigd is, groeit het niet meer terug.

Oorzaak en ontstaanswijze

Normaal gesproken ontstaan de klachten geleidelijk door het ouder worden of langdurige mechanische belasting. Het kan ook gebeuren dat het kraakbeen na gewrichtsletsel ontstaat of dat een auto-immuun ziekte zoals reumatoïde artritis artrose tot gevolg heeft.

Klachten en verschijnselen

Artrose in de hand wordt meestal gezien in de vingers en aan de duimzijde van de onderarm. De volgende klachten kunnen zich voordoen:

 • Pijn in de vingers of aan de duimzijde van de handpalm en pols.
 • Stijfheid, met name ochtend- of startstijfheid. De hand en vingers zijn na een langere periode van inactiviteit extra pijnlijk op het moment dat er weer bewogen gaat worden. Normaal gesproken verdwijnt de ergste stijfheid binnen 30 minuten.
 • Pijn bij wringende bewegingen.
 • Krachtverlies.
 • Omdat artrose vaak in meerdere gewrichten optreedt kunnen beide handen aangedaan zijn.
 • Behandeling

  Bij veel pijn dienen de aangedane gewrichten tijdelijk ontzien te worden bij dagelijkse activiteiten. Het buigen en strekken van de hand- en polsgewrichten kan helpen de kracht en beweeglijkheid te behouden (vuist maken, vingers strekken, vingers spreiden). Gedoseerde beweging is goed voor het kraakbeen. Fysiotherapie kan u hierbij helpen.

  Er worden verschillende behandelingen toegepast in overleg met de specialist:

 • Met een spalk kan overbelasting van het gewricht voorkomen worden en kunnen pijnklachten afnemen.
 • Pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie kunnen worden toegepast in periodes waarin de pijn het hevigst is.
 • In ernstige gevallen kunnen pijnlijke gewrichten door middel van een operatie vastgezet of verwijderd worden.
 • De resultaten van chirurgie zijn wisselend. Zestig procent is min of meer tevreden, dertig procent blijft klachten houden.