Buitenste enkelband letsel – Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers – Boxmeer
Header afbeelding
Welkom bij Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers

Wij maken ons sterk voor uw individuele en persoonlijke behandeling

Dit lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het nog steeds niet. Steeds meer therapeuten behandelen hun patiƫnten in oefencentra waar men in grotere groepen gezet wordt om gezamenlijk te oefenen. Het risico dat specifieke persoonlijke aandachtspunten, klachten en/of wensen er dan bij in kunnen schieten is dan niet ondenkbaar. Bij Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers krijgt iedereen de behandeling en aandacht waar men recht op heeft. Samen met ons team van ervaren therapeuten nemen wij de tijd om in alle rust te luisteren naar de reden van uw komst en uw wensen tot verbetering. Wij kijken samen met u naar uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Met diverse therapie mogelijkheden, adviezen en oefeningen zorgen wij ervoor dat u weer beter kunt functioneren en bewegen. Zo haalt u uit het leven wat erin zit.

Terug naar overzicht

Buitenste enkelband letsel

Inversietrauma enkel / lateraal enkelband letsel

Foto Inversietrauma enkel / lateraal enkelband letsel

Het buitenste enkelband letsel is een zeer veel voorkomende blessure van de enkel. Meestal ontstaan de klachten nadat iemand zich verstapt of zijn enkel verzwikt. Wanneer enkelbandletsel niet goed behandeld wordt, kan dit tot blijvende instabiliteit van het enkelgewricht leiden.

De blessure wordt veelal gezien bij mensen tussen de 15-35 jaar oud en bij sporters. Met name sporters die veel moeten springen, draaien of een contactsport beoefenen, lopen een verhoogd risico.

Beschrijving van de aandoening

De enkelbanden zijn stugge, stevige bandstructuren die zich aan de binnen- en buitenzijde van de enkel bevinden. Ze verbinden het onderbeen met de voet en zorgen ervoor dat extreme bewegingen in het enkelgewricht opgevangen worden.

Wanneer we ons verstappen of de enkel verzwikken, komen de enkelbanden maximaal op rek. Ze voorkomen zo in de meeste gevallen dat de enkel helemaal dubbel klapt. Wanneer de krachten groter zijn dan de enkelbanden kunnen verdragen, kunnen ze geheel of gedeeltelijk afscheuren.

Het letsel wordt ingedeeld in verschillende gradaties. Bij een ‘graad 1’ letsel spreken we over een lichte overrekking. Er zijn dan slechts enkele vezels van de band ingescheurd. Bij ‘graad 2’ is het letsel ernstiger en kan een band volledig afgescheurd zijn (totale ruptuur). Wanneer er meerdere banden afscheuren waardoor het enkelgewricht volledig instabiel is, spreken we van een ‘graad 3’ enkelband letsel.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten ontstaan meestal op een duidelijk aanwijsbaar moment waarop men zich verstapt of de enkel verzwikt. In sommige gevallen kunnend de enkelbanden ook overbelast raken doordat ze langdurig op rek worden gebracht tijdens het sporten of gedurende andere activiteiten.

De typische verzwikking die letsel aan de buitenste enkelbanden tot gevolg heeft, noemen we ook wel het ‘inversie trauma’. Hierbij zwikt de voetzool naar binnen toe en de enkel naar buiten (zie afbeelding). De buitenste enkelbanden komen hierbij volledig op rek.

Over het algemeen scheuren de enkelbanden in dezelfde volgorde. Zo is meestal de enkelband met de naam ‘talofibulare anterius’ als eerste aangedaan. Daarna scheuren achtereenvolgens de banden ‘calcaneofibulare’, ‘talofibulare posterius’ en ‘tibiofibulare anterius inferius’.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn aan de buitenzijde van de enkel/voet.
 • Zwelling (direct en de eerste dagen na het letsel).
 • Soms kan er een bloeduitstorting (hematoom) aanwezig zijn.
 • Gevoel van instabiliteit in de enkel.
 • Bijna alle bewegingen van de enkel kunnen pijnlijk zijn. Vooral het (passief) naar binnen draaien van de onderkant van de voet (inversie) verergert de klachten omdat hierdoor de buitenste enkelbanden op rek worden gebracht.
 • Diagnose

  De diagnose wordt gesteld aan de hand van het lichamelijk onderzoek. Wanneer het niet mogelijk is meer dan vier stappen te lopen op de aangedane enkel, dient men rekening te houden met een enkelfractuur.

  Behandeling

  De behandeling hangt af van de ernst van het letsel. De fysiotherapeut kan dit onderzoeken. Vaak is het verstandig de eerste dagen na het letsel op krukken te lopen om de gescheurde banden te ontlasten. Een elastische zwachtel of bandage wordt voorgeschreven en het been dient hoog gelegd te worden. Als de zwelling voor een deel verdwenen is, kan de enkel ingetapet worden.

  De therapie bestaat uit oefeningen voor de enkel die dienen om de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit te verbeteren. De belasting wordt geleidelijk opgebouwd tot het niveau waarop de patiënt wil kunnen functioneren (activiteiten of sport). Wanneer de patiënt herhaaldelijk door de enkel gaat kan het inzetten van een enkelbrace overwogen worden.

  Men dient er rekening mee te houden dat volledig herstel van overrekte of gescheurde enkelbanden minimaal 6 weken duurt en soms zelfs langer dan een jaar in beslag neemt. Het afwachten van het natuurlijke beloop zonder behandeling kan leiden tot chronische instabiliteit. De kans op herhaaldelijk zwikken is dan driemaal zo groot.