Binnenste enkelband letsel – Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers – Boxmeer
Header afbeelding
Welkom bij Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers

Wij maken ons sterk voor uw individuele en persoonlijke behandeling

Dit lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het nog steeds niet. Steeds meer therapeuten behandelen hun patiƫnten in oefencentra waar men in grotere groepen gezet wordt om gezamenlijk te oefenen. Het risico dat specifieke persoonlijke aandachtspunten, klachten en/of wensen er dan bij in kunnen schieten is dan niet ondenkbaar. Bij Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers krijgt iedereen de behandeling en aandacht waar men recht op heeft. Samen met ons team van ervaren therapeuten nemen wij de tijd om in alle rust te luisteren naar de reden van uw komst en uw wensen tot verbetering. Wij kijken samen met u naar uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Met diverse therapie mogelijkheden, adviezen en oefeningen zorgen wij ervoor dat u weer beter kunt functioneren en bewegen. Zo haalt u uit het leven wat erin zit.

Terug naar overzicht

Binnenste enkelband letsel

Eversietrauma enkel / mediaal enkelband letsel

Foto Eversietrauma enkel / mediaal enkelband letselFoto Eversietrauma enkel / mediaal enkelband letsel

De binnenste enkelbanden zijn stevige structuren aan de binnenkant van het enkelgewricht. Ze voorkomen dat de voet te ver naar buiten beweegt ten opzichte van het onderbeen. Gescheurde binnenste enkelbanden leiden tot pijn en instabiliteit aan de binnenzijde van het enkelgewricht.

Letsel aan de binnenste enkelbanden is redelijk zeldzaam. Meestal zijn het de buitenste enkelbanden die scheuren als we onze enkel verzwikken.

Beschrijving van de aandoening

De binnenste enkelbanden behoren tot het ‘ligamentum deltoideum’. Dit is een zeer stevige bandstructuur die bestaat uit 4 delen. Wanneer de voet te ver naar buiten toe beweegt (eversie), komen deze banden op rek. Als de kracht waarmee dit gebeurt te groot is, dan raken de enkelbanden beschadigd. In het ergste geval scheuren ze helemaal door midden. In de meeste gevallen zullen slechts een aantal vezels of delen van het ligamentum deltoideum beschadigen.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klassieke wijze waarop de binnenste enkelbanden beschadigen is het ‘eversie trauma’. Dit betekent dat door een ongeluk of val de voet met flinke kracht naar buiten toe beweegt. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich verstapt of door een van buitenaf inwerkende kracht die de enkel om laat zwikken zoals dat bij een contactsport als voetbal kan voorkomen.

Het is niet ondenkbaar dat ook langdurige overbelasting van de binnenste enkelbanden pijn kan veroorzaken. Wanneer de enkelbanden tijdens het sporten herhaaldelijk op rek komen, kunnen ze op een gegeven moment klachten gaan geven. Denk hierbij aan sporten waarin men herhaaldelijk kort en snel van richting moet veranderen zoals bij voetbal, basketbal en volleybal.

Klachten en verschijnselen

  • Pijn aan de binnenzijde van de enkel.
  • Het passief naar buiten bewegen van de voet (eversie) brengt de beschadigde enkelbanden op rek en is daarom pijnlijk.
  • Druk op de binnenste enkelbanden is pijnlijk.
  • Gevoel van instabiliteit (bijvoorbeeld bij het bergaf wandelen, de trap aflopen of het lopen op oneffen terrein).
  • De enkel kan gezwollen zijn en blauw kleuren (bloeding).
  • Behandeling

    De behandeling is afhankelijk van de ernst van de het letsel. Fysiotherapie richt zich op het verbeteren van de stabiliteit van de enkel door de enkelbanden optimale herstelmogelijkheid te bieden en de spieren te trainen die een deel van de stabiliteit over kunnen nemen. Wanneer enkelbanden helemaal doorgescheurd zijn kan operatieve reconstructie overwogen worden.

    Bij een gemiddelde, minder ernstige enkelverstuiking duurt de behandeling 3 tot 8 weken. In ernstigere gevallen kan het herstel enkele maanden tot langer dan een jaar duren.