Achillespees tendinopathie – Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers – Boxmeer
Header afbeelding
Welkom bij Maatschap Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers

Wij maken ons sterk voor uw individuele en persoonlijke behandeling

Dit lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het nog steeds niet. Steeds meer therapeuten behandelen hun patiƫnten in oefencentra waar men in grotere groepen gezet wordt om gezamenlijk te oefenen. Het risico dat specifieke persoonlijke aandachtspunten, klachten en/of wensen er dan bij in kunnen schieten is dan niet ondenkbaar. Bij Fysiotherapie Gebbink-Rikken-Huijbers krijgt iedereen de behandeling en aandacht waar men recht op heeft. Samen met ons team van ervaren therapeuten nemen wij de tijd om in alle rust te luisteren naar de reden van uw komst en uw wensen tot verbetering. Wij kijken samen met u naar uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Met diverse therapie mogelijkheden, adviezen en oefeningen zorgen wij ervoor dat u weer beter kunt functioneren en bewegen. Zo haalt u uit het leven wat erin zit.

Terug naar overzicht

Achillespees tendinopathie

Achillespees tendinose / achillespees tendinitis

Foto Achillespees tendinose / achillespees tendinitis

De achillespees bevindt zich aan de achterzijde van de voet en de enkel. Bij een achillespees tendinopathie zit het probleem in de pees zelf of bij de aanhechting ervan op het hielbeen.

De achillespees verbindt de kuitspier (de triceps surae) met het hielbeen. Het is de sterkste pees van het lichaam. Dit is maar goed ook, want tijdens het lopen, hardlopen, traplopen en springen krijgt de pees flinke krachten te verduren.

Beschrijving van de aandoening

Bij een achillespees tendinopathie kan de pees in kwaliteit en structuur verminderd zijn (tendinose), of de pees kan ontstoken zijn (tendinitis). Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een tendinopathie van het middengedeelte van de pees, en een tendinopatie van de aanhechting van de pees op het hielbeen. Het blijkt, dat wanneer het middengedeelte van de pees is aangedaan, de klachten sneller verholpen kunnen worden dan wanneer het probleem bij de aanhechting zit.

Wanneer de klachten zich hoger aan de achterzijde van het onderbeen bevinden, dan kan er sprake zijn van een scheur in de kuitspier.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten ontstaan over het algemeen geleidelijk nadat de pees gedurende langere tijd belast is. Dit hoeft geen zware belasting te zijn. Met name hardlopers hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van deze achillespees blessure.

Andere factoren die mogelijk bijdragen aan het ontstaan van de klachten zijn: Verhoging van de trainings intensiteit, wijziging van schoenen, het naar binnen zakken van de voet (overpronatie), zwakte van de kuitspier of een verkorte kuitspier.

In een ernstig geval kan de pees zelfs scheuren. Dan spreken we van een achillespeesruptuur. Een ruptuur ontstaat bij een gezonde pees alleen als er extreme (trek)krachten op inwerken. Als er al sprake is van tendinose, dan kan de pees ook al bij lichtere activiteiten scheuren.

Klachten en verschijnselen

  • Pijnlijke achillespees of -aanhechting op het hielbeen.
  • De klachten spelen in het beginstadium met name na het sporten op. Later kunnen de klachten ook tijdens het sporten of zelfs continu in rust aanwezig zijn.
  • Pijn bij het op de tenen staan, springen of hinkelen.
  • De pees kan wat dikker zijn.
  • Directe druk op de pees of aanhechting is pijnlijk.
  • Behandeling

    De oorzakelijke factoren worden achterhaald en hier wordt actie op ondernomen. De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit excentrische oefeningen voor de achillespees en rekoefeningen. Ongeveer 60-90% van de patiënten met een tendinopathie van het middengedeelte van de achillespees heeft hier baat bij, en is binnen 12 weken van de klachten af wanneer het juiste oefenprogramma gevolgd wordt. Wanneer de aanhechting van de pees aangedaan is, moet de patiënt rekening houden met langer aanhoudende klachten.